Τι σημαίνει μη χρήση βίας ;
ΔΕΝ φωνάζω στον σκύλο μου
ΔΕΝ τρομάζω τον σκύλο μου
ΔΕΝ τιμωρώ τον σκύλο μου
ΔΕΝ χτυπώ τον σκύλο μου
ΔΕΝ του προκαλώ αρνητική ένταση, αντίθετα κατεβάζω τα επίπεδα του άγχους του
ΔΕΝ τραβάω το λουρί και ΔΕΝ χρησιμοποιώ πνίχτη & ηλεκτρικό κολάρο
Με μιά κουβέντα, ΔΕΝ του δημιουργώ αρνητικούς συνειρμούς
Η παρακάτω ιστορία θα σας δώσει μια αίσθηση του τι ακριβώς εννοώ.
Ο Γιώργος πάει καθημερινά στη δουλειά του. Κάθε φορά που δεν φτάνει στην ώρα του ο προϊστάμενός του φωνάζει και τον απειλεί ότι την επόμενη φορά που θα ξανασυμβεί το ίδιο θα του μειώσει τον μισθό του ή θα τον απολύσει. (Ο προϊστάμενος ασκεί ψυχολογική βία στον εργαζόμενο). Το αποτέλεσμα είναι ο Γιώργος να αισθάνεται ανασφάλεια, να αγχώνεται και να φοβάται. Θα αργήσει ξανά στην δουλειά του; Μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Θα προσπαθήσει να αποφύγει τον έλεγχο από τον προϊστάμενο; Σίγουρα ναι.
Αν αντίθετα ο προϊστάμενος αντάμειβε τον Γιώργο (με κάτι σημαντικό για τον Γιώργο) κάθε φορά που αυτός ήταν στην ώρα του, τότε ο Γιώργος θα αισθανόταν ανασφάλεια, άγχος και φόβο; Σίγουρα όχι ! Θα προσπαθούσε να μην αργήσει ξανά στην δουλειά του; Νομίζω ότι στην θέση του θα έκανα τα πάντα για να πάρω την ανταμοιβή ! Θα προσπαθούσε να αποφύγει τον προϊστάμενο; Όχι, αφού αυτός δίνει την ανταμοιβή και όχι την τιμωρία !
Εγώ λοιπόν ως θετικός εκπαιδευτής διαλέγω την δεύτερη προσέγγιση την οποία και εφαρμόζουμε μέσα από την τεχνική FCBT πηγαίνοντας την Θετική Εκπαίδευση ένα βήμα παραπέρα...
Με απλά λόγιαΣημάδεψε αυτό που σου αρέσει, αντάμειψέ το και αγνόησε αυτό που δεν θέλεις.