Η γλώσσα της Επιθετικής Συμπεριφοράς

Η επιθετική συμπεριφορά προσδιορίζει την ανάγκη του σκύλου να αυξήσει την απόστασή του από αυτό που εισπράττει ως «επικίνδυνο»

Οι απειλές που θα επιδείξει και οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο σκύλος ταλαντεύονται από ένα «μικρό» σήκωμα του χείλους, έως ένα βαθύ δάγκωμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόθεση του σκύλου δεν είναι να κάνει «ζημιά» αλλά να κάνει την απειλή να φύγει (να απομακρυνθεί).

Μπορούμε εύκολα να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την «επιθετική γλώσσα» όπως το τίναγμα στο λουρί, το γρύλισμα, το δάγκωμα στον αέρα, γαύγισμα, δάγκωμα. Υπάρχουν και άλλα προειδοποιητικά σήματα τα οποία το μη εκπαιδευμένο μάτι δυσκολεύεται να εντοπίσει, ή παρερμηνεύεται η πληροφορία τους.

Εάν κάποιος παρανοήσει π.χ. το χασμουρητό ως μήνυμα ότι ο σκύλος ίναι κουρασμένος δεν θα κατανοήσει μέσα στα συμφραζόμενα ότι ο σκύλος δηλώνει το στρεσάρισμά του.

Τα σκυλιά μπορούν να δαγκώσουν όταν φοβούνται, είναι νευρικά, αγχωμένα, πονάνε, αλλά και όταν δεν τους αφήνουμε άλλη επιλογή !

Η επιθετική συμπεριφορά πολλές φορές γεννιέται από τον συνδυασμό κριμένων προβλημάτων τα οποία είναι βαθιά ριζωμένα.

Φανταστείτε την επιθετική συμπεριφορά ως ένα πλούσιο σε φύλλα φυτό το οποίο μπορείς να δεις και να ακουμπήσεις και το οποίο υποστηρίζεται από ένα πολύπλοκο σύστημα υπόγειων ριζών.

Εάν καταφέρεις να φτάσεις στο ριζικό σύστημα και να ακυρώσεις κάθε μία από αυτές τις ρίζες το φυτό θα χαθεί. Αν όμως κόψεις τα φύλλα και μερικά κλαδιά αυτό συνήθως ενεργοποιείται αι μεγαλώνει με μεγαλύτερη ένταση.

Παρόμοια, αν χρησιμοποιήσουμε τιμωριτικές μεθόδους για την καταπίεση της επιθετικής συμπεριφοράς του σκύλου, τότε όχι μόνο δεν στοχεύουμε στην ρίζα της αιτίας αλλά διεγείρουμε την κατάσταση ανεβάζοντας το στρες του σκύλου.

Η επιθετική συμπεριφορά σε όλα τα σκυλιά (μεγαλόσωμα ή μικρόσωμα όπως και νεαρά ή ενήλικα) θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ευαισθησία, συμπόνια και ευσπλαχνία καθώς τα σκυλιά αυτά βρίσκονται υπό την επιρροή ισχυρού στρες το οποίο θα πρέπει διαχειριστούμε παράλληλα με την εφαρμογή του κατάλληλου για την περίπτωση πρωτοκόλλου.

Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό οπότε και κάθε πλάνο διαφορετικό.

Αν έχετε ως προτεραιότητά σας την επίλυση του προβλήματος και όχι την παθητική αναμονή να «λυθεί» το πρόβλημα δια μαγείας, τότε έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς τα καλώς εξελισσόμενα περιστατικά μας όπου η επιτυχία τους ξεπερνά το 81%

Χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές χαλάρωσης για εσάς και τον σκύλο σας παράλληλα με την αναλυτική καταγραφή, την εκπαίδευση την δική σας και του σκύλου σας αλλά και την απόδοση περισσότερου ελέγχου και ασφάλεια μέσω του FCBT, θα δείτε την αλλαγή να συμβαίνει.

Έχουμε την γνώση, την εμπειρία, την εξειδίκευση να το πετύχουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε καν τα χέρια μας.

Για προγραμματισμό συνεδρίας καλέστε στο 6945334510


Antoine Raymond

Τεχνολόγος Ψυχολογίας Σκύλων

Εξειδίκευση: Επιθετικότητα -Φοβίες

Ειδικός Ολιστικός Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων

Βοηθός Κτηνιάτρου (VA Penn Foster USA)
www.PositiveTraining.gr -
calm_dogs@yahoo.gr

Τηλ - 6945 334510

© Canine Healing Europe, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε