Μία στάση για τροποποίηση συμπεριφοράς & εκπαίδευση...

 Κατέχουμε τριμερή τεχνογνωσία

Εκπαιδευτής Σκύλων - Ψυχολόγος Σκύλων -

Βοηθός κτηνιάτρου

«Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων». Η διευκρίνιση για το είδος του ζώου γίνεται διότι ο Ψυχολόγος αν και μπορεί να αναγνωρίσει και να διακρίνει προβληματικές καταστάσεις και αιτίες, ωστόσο ειδικεύεται και αποκτά εμπειρία σε ορισμένο είδος ζώων.

Η διαφορά του «Εκπαιδευτή» από τον «Ψυχολόγο» είναι ότι:

  • ο «Εκπαιδευτής Σκύλων» επικεντρώνεται στον έλεγχο της φυσιολογικής/κανονικής συμπεριφοράς του σκύλου και πρέπει να συνεργάζεται με τον ιδιοκτήτη και τον σκύλο από την αρχή ΠΡΙΝ από την εκδήλωση προβληματικών συμπεριφορών ακριβώς για να αποφευχθούν (πρόληψη)
  • ο «Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων» παρέχει τις υπηρεσίες του όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου το οποίο απαιτεί λύση (αλλαγή)

Στόχος του «Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων» είναι μεταβολή ή εξάλειψη της συχνότητας ή/και της έντασης μίας μη ομαλής ή μη αποδεκτής συμπεριφοράς προς όφελος του σκύλου αλλά και του κηδεμόνα του.

Στις προβληματικές συμπεριφορές περιλαμβάνονται :

Φοβίες, Επιθετικότητα, Καταστροφές, Νευρικότητα, Υπερβολικό γαύγισμα, Ακρωτηριασμός του ιδίου, Υπέρ ενεργητικότητα, Στρες, Προβλήματα ύπνου κ.α.

Οι αιτίες για τις συμπεριφορές αυτές είναι πολλαπλές και κάποιες φορές τόσο κλινικές όσο και συμπεριφοριστικές.

Με την βοήθεια του ειδικού πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν και ένα δύσκολο σκυλί να γίνει ένας αχώριστος σύντροφος.

Τα σκυλιά ΔΕΝ έχουν την λογική επεξεργασία για να κάνουν κάτι «επίτηδες» με στόχο να μας «εκδικηθούν» διότι «ζηλεύουν» ή για πολλές άλλες αιτίες που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ως άνθρωποι.

Τα σκυλιά είναι αξιαγάπητα ζώα τα οποία επηρεάζονται και εκπαιδεύονται 24 ώρες το 24ωρο από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν έχοντας όμως πάντα υπόψη και τους πιθανούς παθολογικούς παράγοντες.

Τι κάνει λοιπόν ένας «Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων» ?

Θα πρέπει αρχικά να μαζέψει μια πληθώρα στοιχείων σχετικά με το συγκεκριμένο σκύλο, το περιβάλλον στο οποίο ζει αλλά και την σχέση του ζώου με τον ιδιοκτήτη του. Με βάση τα στοιχεία αυτά τα οποία και θα επεξεργαστεί διεξοδικά, θα κάνει την διερμηνεία και εκτίμηση της κατάστασης, θα περιγράψει την ανάλογη θεραπεία και την αναμενόμενη χρονική διάρκεια.

Ο «Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων» ΔΕΝ είναι γιατρός. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως υπάρχει η απαίτηση ο ειδικός και ο/η κτηνίατρος του ιδιοκτήτη να συνεργαστούν στενά, με στόχο το ποθητό αποτέλεσμα.

Ύψιστη μέριμνα του «Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων» είναι να θεραπεύσει την ΑΙΤΙΑ που προκαλεί την μη αποδεκτή συμπεριφορά, και ΟΧΙ να «κουκουλώσει» το πρόβλημα έτσι ώστε αυτό να μην φαίνεται.

Η προσοχή μας θα πρέπει να εστιασθεί στην τριμερή συνεργασία δηλ. του ειδικού, του κηδεμόνα και του σκύλου (στο περιβάλλον του ζώου) για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στις ΗΠΑ το 30% των ιδιοκτητών σκύλων εξετάζουν το ενδεχόμενο τής ευθανασίας πριν αποφασίσουν να απευθυνθούν σε «Σύμβουλο Ψυχολογίας Σκύλων». Μετά τη θεραπεία, καταλήγουν να θανατώνονται λιγότεροι από το 10% των σκύλων. Παρόμοια στατιστικά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και για τη Μ. Βρετανία.

Είναι φανερό ότι η θεραπεία τής προβληματικής συμπεριφοράς έχει καταλυτικά αποτελέσματα και μπορεί να προσφέρει στα μικρά ζώα και στους ιδιοκτήτες τους μια πιο ξέγνοιαστη ζωή.

Στο κάτω-κάτω οφείλουμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας όσο καλύτερα μπορούμε γιατί είναι μέλος της οικογένειάς μας και βασίζεται σε μας. Εμείς είμαστε οι γονείς του.

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι : η γνωστική διαδικασία στους ανθρώπους και τους σκύλους διαφέρει μεν αλλά μόνο στον βαθμό. Τα σκυλιά μπορούν να μάθουν, να σχεδιάσουν, να λύσουν προβλήματα να έχουν αισθήματα κ.λ.π. αλλά σε μικρότερη έκταση απ' ότι ο άνθρωπος.

       As trusted dog trainers, we strive to be the comprehensive resource that many dog owners struggled to find previously.

    Our specialized board and train program supports dog owners facing behavior issues around socialization, puppy training, aggression, reactivity, anxiety, fear, behavior modification, canine illness or nutrition guidance, and much more.

    We participate in a growing community of rescuers, adopters, fosters, and owners needing guidance, knowledge, or a helping hand, and we can show you the process to experience greater freedom and peace of mind with your dog.

© Canine Healing Europe, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε