Κατάθλιψη

Τα σκυλιά παθαίνουν κατάθλιψη !

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: τα σκυλιά μπορούν να μελαγχολήσουν.

Είτε το πρόβλημα είναι ο «κηδεμόνας» που φεύγει για την εργασία του είτε η απώλεια ενός συντρόφου, γνωρίζουμε ότι τα κατοικίδια και τα σκυλιά ιδιαίτερα μπορούν να εκδηλώσουν αλλαγές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Έχει όμως κάποια σχέση με την κλινική κατάθλιψη που εκδηλώνει ο άνθρωπος ;

Η απάντηση είναι : κανένας δεν γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά.

Αξίζει ωστόσο να διαφοροποιήσουμε την συμπεριφορά που δείχνει κατάθλιψη από την διαγνωσμένη κλινική κατάθλιψη (στους ανθρώπους).

Στα σκυλιά περιοριζόμαστε στην παρατήρηση της συμπεριφοράς τους για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη και δύσκολη.

Όταν εστιάζουμε σε έναν καταθλιπτικό σκύλο, αναφερόμαστε σε εκείνον που εκδηλώνει μια αλλαγή στην συμπεριφορά του όπου το ενδιαφέρον για τις συνηθισμένες «κανονικές» δραστηριότητες είναι περιορισμένο ή μια αλλαγή στον τρόπο αλληλεπίδρασης με την οικογένειά του. Οι βόλτες παύουν πλέον να είναι το happening της ημέρας, τα φαγητό δεν είναι πλέον «τόσο νόστιμο», η άφιξη του αγαπημένου προσώπου δεν εγείρει τίποτα περισσότερο από το σήκωμα του φρυδιού !

Τι πρέπει να προσέξουμε.

Το ζήτημα με τα σκυλιά είναι πως μια αλλαγή στην συμπεριφορά τους μπορεί να έχει την αιτία της σε κάποιο πρόβλημα υγείας τους. Ένας σκύλος με αρθρίτιδα θα έχει μειωμένο ενδιαφέρον για βόλτες όχι διότι δεν είναι ευχάριστες αλλά διότι πονάνε. Ένα σκυλί με πρόβλημα στα νεφρά θα ενδιαφέρεται λιγότερο για το φαγητό του, όχι διότι δεν μυρίζει πλέον ωραία, αλλά διότι νοιώθουν ναυτία / αναγούλα όποτε τρώει

Για τον λόγω αυτό ο κτηνίατρος θα πρέπει να είναι η πρώτη σας στάση όταν ο σκύλος εκδηλώνει συμπτώματα που πιθανολογούν «κατάθλιψη». Ορισμένα από τα ποιο συνηθισμένα συμπτώματα της «κατάθλιψης» τα οποία όμως σχετίζονται με προβλήματα υγείας είναι τα ακόλουθα:

- μειωμένη όρεξη για φαγητό
- οπισθοδρόμηση στις συνήθειες της τουαλέτας / ατυχήματα στο σπίτι
- περισσότερες ώρες ύπνου από το συνηθισμένο
- έλλειψη ενδιαφέροντος για άσκηση
- ξαφνική έναρξη επιθετικότητας
- εκδήλωση αποπροσανατολισμού ή να μοιάζει ότι έχει χαθεί μέσα στο σπίτι

Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε σχέση με το περιβάλλον τους και τα άτομα που το αποτελούν και μπορούν να αντιδράσουν δραματικά σε συνταρακτικές αλλαγές της ζωής τους. Όταν συμβαίνουν σημαντικά περιστατικά στην ζωή του (μετακόμιση, θάνατος, χωρισμός) είναι συνηθισμένο να παρουσιάζουν τα σκυλιά μια εύλογη περίοδο «κατάθλιψης». Ακόμα και αλλαγές που είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει ο κηδεμόνας του σκύλου μπορούν να παίξουν ιδιαιτέρα σημαντικό ρόλο (αλλαγή θέσεως αντικειμένων, ερχομός νέου μέλους στο σπίτι, αλλαγή προγράμματος καθημερινότητας)

Έχουμε την γνώση, την εμπειρία, την εξειδίκευση να το πετύχουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε καν τα χέρια μας.

Για προγραμματισμό συνεδρίας καλέστε στο 6945334510


Antoine Raymond

Τεχνολόγος Ψυχολογίας Σκύλων

Εξειδίκευση: Επιθετικότητα -Φοβίες

Ειδικός Ολιστικός Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων

Βοηθός Κτηνιάτρου (VA Penn Foster USA)
www.PositiveTraining.gr -
calm_dogs@yahoo.gr

Τηλ - 6945 334510


© Canine Healing Europe, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε