Τι είναι η Θετική Εκπαίδευση ;


Στην θετική Εκπαίδευση Σκύλων υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες ο σκύλος σας θα δώσει (με μεγάλη χαρά) την συμπεριφορά που επιθυμείτε

ΧΩΡΙΣ πίεση και τιμωρία !

Η Θετική Εκπαίδευση δεν βασίζεται απλά στο μοίρασμα λιχουδιών τριγύρω και στην αναμονή της ως δια μαγείας της έκφρασης κάποιας επιθυμητής συμπεριφοράς. Αυτά αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας και εξηγήσεις όσων δεν γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται, είναι η διαχείριση των συνεπειών με υπομονή και συνέπεια έτσι ώστε ο σκύλος να προσφέρει την επιθυμητή συμπεριφορά εφαρμόζοντας τους κανόνες της μάθησης και όσα εδώ και δεκαετίες η επιστήμη της συμπεριφοράς μας προσφέρει.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιώ για την εκπαίδευση των σκύλων, βασίζονται στις ίδιες Θετικές μεθόδους που εκπαιδεύονται όλα τα ζώα από τα δελφίνια, και τους θαλάσσιους λέοντες μέχρι τις φάλαινες και τις κότες. Είναι εύκολα κατανοητό ότι κατά την εκπαίδευση των δελφινιών και των φαλαινών δεν είναι δυνατή η λεκτική ή φυσική επαφή!

Η συμπεριφορά καθοδηγείται από την ανταμοιβή και τα σκυλιά κάνουν ακριβώς αυτό : «Συμπεριφέρονται με τον τρόπο που θα τους αποφέρει κάτι που είναι καλό για τα ίδια». Αν το να γαβγίζει είναι κάτι που κάνει εσάς να του δώσετε προσοχή, τότε η προσοχή σας αυτή του ενισχύει την συμπεριφορά (δηλαδή το γάβγισμα).

Η θετική εκπαίδευση (positive training) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πολλών προβλημάτων όπως φοβίες ή επιθετικές συμπεριφορές. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι για την επίλυση των προβλημάτων είναι απαραίτητη η διαχείριση του περιβάλλοντος του σκύλου. Έτσι αν ο σκύλος σας έχει την συνήθεια να ανοίγει τα σκουπίδια το πρώτο μέλημα είναι εσείς να μην αφήνετε τα σκουπίδια σε θέση που μπορεί να τα πάρει ο σκύλος !

Ο κάθε σκύλος είναι μια μοναδική ύπαρξη. Δεν έχει σημασία αν είναι ράτσας ή ημίαιμος. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μέλος της οικογένειάς μας με ιδιαίτερες ανάγκες. Αν η συμπεριφορά του γίνεται ενοχλητική στην ανθρώπινη κοινωνία μας αυτός δεν φταίει σε τίποτα. Ο σκύλος συμπεριφέρεται και θα συμπεριφέρεται ως σκύλος και αν το να ψάχνει στα σκουπίδια ή να πηδάει πάνω μας είναι ενοχλητικό είναι υποχρέωσή μας να του δείξουμε τι πρέπει να κάνει και όχι τι δεν πρέπει να κάνει.

Μπείτε για λίγο στην θέση του. Σκεφθείτε κάποιος να σας φέρεται βίαια κάθε φορά που θέλετε να πάτε προς τον /την σύζυγο ή κάποιον φίλο σας, κάθε φορά που προσπαθείτε να δείτε τι είναι πάνω στο τραπέζι, κάθε φορά που ανεβαίνετε στο κρεβάτι. Καταλαβαίνετε μήπως γιατί σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα; Σίγουρα όχι. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα να σας έλεγαν τι πρέπει να κάνετε παρά τι δεν πρέπει; Αναμφισβήτητα. Μήπως θα αρχίζατε να νιώθετε ανασφάλεια δίπλα στο άτομο αυτό; Θα προσπαθούσατε να αμυνθείτε ανάλογα με τα όρια που έχετε αν η κατάσταση άρχιζε να γίνετε απειλητική; Εγώ σίγουρα. Μήπως θα σας κόλλαγαν στην συνέχεια κάποια ετικέτα του «άγριου» και «επιθετικού»; Εξαρτάται από το ποιόν έχετε γύρω σας.

Ν' αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω

                                     Καζαντζάκης

© Canine Healing Europe, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε