Τα πλεονεκτήματα της Θετικής Ενίσχυσης

2017-04-11

Τα πλεονεκτήματα της θετικής ενίσχυσης.

Ο Sanny ήταν ένα κουτάβι Golden Retriever ηλικίας 12 εβδομάδων του οποίου οι ιδιοκτήτες με κάλεσαν πανικοβλημένοι. Ο κτηνίατρός τους, τους είπε πώς ο σκύλος τους ήταν επικίνδυνα αυταρχικός και ότι έπρεπε να τον συνετίσουν αμέσως διαφορετικά θα εξελισσόταν σε έναν επιθετικό ενήλικα. Τους είπε επίσης να χρησιμοποιήσουν την τεχνική του ταρακουνήματος από το λαιμό (scruff shake) και του αναποδογυρίσματος (alpha roll). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οSanny να τους γρυλίζει και να τους δαγκώνει. Ήταν τρομοκρατημένοι από το τρίμηνο κουτάβι τους και αυτό από αυτούς!

Όταν έκανα μία συμβουλευτική συνεδρία στο σπίτι τους, βρήκα ένα φυσιολογικό κουτάβι Golden Retriever του οποίου η προσωπικότητα σχεδόν είχε χάσει την δυναμικότητά του. Ο Sanny ήταν μπερδεμένος και τρομοκρατημένος από τους ιδιοκτήτες του, ο οποίος εντελώς απρόβλεπτα είχε γίνει επικίνδυνος. Το καημένο κουτάβι πίστευε πως πάλευε για τη ζωή του. Μόλις οι ιδιοκτήτες του σταμάτησαν να τον πιέζουν και να τον τιμωρούν και ξεκίνησαν να του δείχνουν τι θέλουν (και να τον ανταμείβουν για αυτό), αυτός ανταποκρίθηκε πολύ πρόθυμα.

Οι θετικοί εκπαιδευτές πιστεύουμε ότι είναι πρόκληση για εμάς, το θεωρητικά πιο έξυπνο είδος ζωής στη γη, να καταφέρουμε να κάνουμε τους σκύλους μας να συμπεριφέρονται όπως θέλουμε όχι με τη χρήση βίας, αλλά με την εθελοντική προσφορά του σκύλου μας. Όταν παρουσιάζουν την επιθυμητή συμπεριφορά τους ανταμείβουμε και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες αυτή η συμπεριφορά να επαναληφθεί. Τελικά, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συμπεριφορά να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που το ζητάμε. Αφού η συμπεριφορά αυτή έχει παγιωθεί, μπορούμε να μειώσουμε ή και να αφαιρέσουμε τελείως το στάδιο της χρήσης φαγητού ως ανταμοιβή.

The CBE