Σε ποια ηλικία μπορώ να αρχίσω την εκπαίδευση του σκύλου μου ?

2016-12-18

Εάν είστε ο κηδεμόνας ενός κουταβιού θα πρέπει να αρχίσετε την εκπαίδευσή του νωρίς, αλλά με ευγένεια, καλοσύνη και αγάπη.

Το κουτάβι θα πρέπει να έχει αναπτύξει εμπιστοσύνη προς τον ιδιοκτήτη / κηδεμόνα πριν αρχίσει να μαθαίνει. Θυμηθείτε, τα κουτάβια είναι σαν τα παιδιά - έχουν σώματα που βρίσκονται στην ανάπτυξη, μικρά διαστήματα συγκέντρωσης της προσοχής και θα μάθουν συμπεριφορές όταν οι συνθήκες είναι σωστές και όταν κατανοήσουν τι είναι αυτό που προσπαθούμε να τους διδάξουμε.

  • Λέγοντας αυτά εννοώ ότι όσο νωρίτερα αρχίσει η εκπαίδευση του κουταβιού, τόσο το καλύτερο για εσάς και τον σκύλο σας !

Με την χρήση Θετικής Εκπαίδευσης και Θετικής Ενίσχυσης της Συμπεριφοράς

ΔΕΝ υπάρχει λόγος αναμονής

να φτάσει στην ηλικία των 6 με 8 μηνών για να αρχίσει η εκπαίδευση.

Αντίθετα η αναμονή αυτή δίνει το περιθώριο στον σκύλο μας να αναπτύξει συμπεριφορές μου στο μέλλον θα χρειαστούν διόρθωση και όπως είναι αυτονόητο είναι ευκολότερο να μάθεις κάτι σε κάποιο όν εξ αρχής απ' ότι να του το αλλάξεις (είτε είναι άνθρωπος, σκύλος, γάτα, παπαγάλος, κότα, κουνέλι κ.α.).

Η αρχική εκπαίδευση (προσαρμοσμένη) θα πρέπει να αρχίζει από τον ίδιο τον εκτροφέα από την 3η εβδομάδα και να συνεχίζεται (η να αρχίζει) αμέσως με τον ερχομό του κουταβιού στο σπίτι, δηλαδή από την την 8η με 10η εβδομάδα.

Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η εκπαίδευση του σκύλου μπορεί να καλύψει ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αρχίσει η εκπαίδευσή του με τα βασικά όπως το «μη» (ως πληροφόρησηκαι όχι ως τιμωρία) αλλά και την «καθαριότητα» στο σπίτι.

Η «κοινωνικοποίηση» είναι μια περίοδος στην ζωή του σκύλου μεταξύ της 3ης και της 16ης εβδομάδας (αν και πάντα θα πρέπει να συντηρείται). Αυτή την περίοδο αν την εκμεταλλευτείτε σωστά διασφαλίζετε την ενηλικίωση ενός σωστά ισορροπημένου σκύλου.

Η «κοινωνικοποίηση» σχετίζεται με την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης του σκύλου στον εαυτό του έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχημένα τις προκλήσεις της ζωής. Είναι από τα πιο σημαντικά και διαχρονικά μαθήματα που πρέπει να πάρει ο σκύλος σας.

Ένα σωστά κοινωνικοποιημένο σκυλί θα συμπεριφερθεί σωστά με όλους τους τύπους των ανθρώπων και με όλες τις καταστάσεις, ακόμα και σε καταστάσεις που δεν έχει γνωρίσει. Με τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες, ο σκύλος σας θα επιδείξει λίγο ή καθόλου φόβο στα περισσότερα αντικείμενα, ανθρώπους και άλλα ζώα. Αλλά και αν «παγώσει» θα επανέρθει σύντομα χωρίς να πανικοβληθεί.

Εν κατακλείδι ένα σωστά ισοροποιμένο σκυλί είναι αυτό που νοιώθει άνετα σε ποικιλία καταστάσεων και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Μπορεί να είναι ενθουσιασμένο στα νέα δεδομένα αλλά όχι φοβισμένο. Το κλειδί εδώ είναι μέσω της «Θετικής Εκπαίδευσης» να δημιουργηθούν θετικές εμπειρίες σε σχέση με τις νέες καταστάσεις.

5 με 10 λεπτά ημερήσιας εκπαίδευσης του κουταβιού θα δημιουργήσουν τεράστια διαφορά σε σχέση με τις κοινωνικές του δεξιότητες και την προσαρμοστικότητά του

Έχετε υπόψη σας ότι τα κουτάβια έχουν πολύ μικρές περιόδους εστίασης της προσοχής τους, οπότε κρατήστε τις συνεδρίες σύντομες και ευχάριστες.

Ανάλογα με την σχέση της ηλικίας του κουταβιού και της ωριμότητάς του και μεταξύ 3 και 6 μηνών θα πρέπει να αρχίσει η εισαγωγή στην «Βασική Υπακοή».

Είναι σημαντικό οι προσδοκίες σας να είναι ρεαλιστικές σχετικά με τις ικανότητες του σκύλου σας στην κάθε ηλικία, αλλά και με την εκπαίδευση που έχει λάβει. Μικρά σταδιακά βήματα είναι το μυστικό. Να έχετε υπομονή, αγάπη και σεβασμό προς τον σκύλο σας.

The CBE