Πρέπει να στειρώσω τον σκύλο μου ;

2017-04-23

Τα πλεονεκτήματα του να στειρώσετε το κατοικίδιό σας.

Η στείρωση βοηθάει στην πρόληψη των ανεπιθύμητων γεννήσεων. Τα ζώα που θα γεννηθούν είναι πολύ δύσκολο να βρουν ένα καλό σπιτικό. Δυστυχώς κάθε χρόνο στην Αμερική θανατώνονται 15 εκατομμύρια σκυλιά και γάτες λόγω του υπερπληθυσμού.

Συνήθεις ερωτήσεις σχετικές με την στείρωση

1. Ο σκύλος μου ή η γάτα μου θα είναι καλύτερα κατοικίδια μετά την στείρωση ?

2. Ποια είναι μερικά από τα γνωστά πλεονεκτήματα της στείρωσης ?

3. Τι ακριβώς γίνεται κατά την διαδικασία της στείρωσης ?

4. Τι ηλικία θα πρέπει να έχει το κατοικίδιό μου για να στειρωθεί ?

5. Θα πρέπει το θηλυκό κατοικίδιο να έχει τον πρώτο του οίστρο ή γέννα πριν την στείρωση ?

6. Είναι ασφαλές για μια σκύλα ή γάτα να στειρωθεί όταν είναι σε οίστρο ή έγκυος ?

7. Δεν είναι παρέμβαση στην φύση του ζώου το να μην έχει σεξουαλική ζωή ?

8. Για τι να μην κρατάω απλά απομονωμένη την σκύλα μου όταν είναι σε οίστρο ?

9. Η στείρωση θα είναι η αιτία να γίνει το κατοικίδιό μου παχύ ή τεμπέλικο ?

1. Ο σκύλος μου ή η γάτα μου θα είναι καλύτερα κατοικίδια μετά την

στείρωση ?

Ναι, Εκτός από το πλεονέκτημα του να μην υπάρχουν «θερμές» περίοδοι και ανεπιθύμητες γέννες η τάση του ζώου για περιπλάνηση μειώνονται κατά 90%. Τα περισσότερα ζώα γίνονται λιγότερο επιθετικά προς άλλα ζώα και ανθρώπους σε ποσοστό 60%

2. Ποια είναι τα γνωστά πλεονεκτήματα της στείρωσης ?

Τα ούρα του στειρωμένου αρσενικού γάτου έχουν μειωμένη οσμή, ο γάτος έχει μειωμένη διάθεση περιπλάνησης και καυγάδων καθώς και μαρκαρίσματος (ούρηση σε σημεία) του χώρου του.

Ο αρσενικός σκύλος έχει μειωμένη διάθεση για περιπλάνηση, για μαρκάρισμα (ούρηση σε σημεία) του χώρου του καθώς και για επίδειξη επιθετικότητας προς άλλα σκυλιά.

Τα αρσενικά στειρωμένα σκυλιά έχουν λιγότερα προβλήματα προστάτη, περιπρωκτικών όγκων και μειωμένη οσμή ούρων.

Η στειρωμένη θηλυκιά γάτα και σκύλα δεν έχουν ασθένειες σχετικές με το αναπαραγωγικό σύστημα (πυομήτρα, όγκους, κύστες). Παράλληλα και οι δύο παρουσιάζουν πολύ λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

3. Τι ακριβώς γίνεται κατά την διαδικασία της στείρωσης ?

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας της στείρωσης γίνεται ολική αναισθησία οπότε και το ζωάκι δεν νοιώθει το παραμικρό .

Στην περίπτωση του θηλυκού ζώου αφαιρούνται ολικά όλα τα αναπαραγωγικά όργανα.

Στην περίπτωση του αρσενικού ζώου αφαιρούνται οι δύο όρχεις. Η διαδικασία της στείρωσης στο αρσενικό ζώο είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο απλή σε σχέση με το θηλυκό.

4. Τι ηλικία θα πρέπει να έχει το κατοικίδιό μου για να στειρωθεί ?

Η καλύτερη διαδικασία για να αποφασίσετε το πότε για το ζωάκι σας είναι να μιλήσετε γι' αυτό με το κτηνίατρό σας. Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν, γενικά, ότι είναι ασφαλές να γίνει η στείρωση από την ηλικία των 6 μηνών.

5. Θα πρέπει το θηλυκό κατοικίδιο να έχει τον πρώτο του οίστρο ή γέννα πριν την στείρωση ?

Αν το κατοικίδιό σας πρόκειται να γίνει ένα ζώο συντροφιάς αντί ένα ζώο αναπαραγωγής τότε δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα αν έχει τον πρώτο της οίστρο ή γεννήσει.

Είναι προς όφελος της υγείας της σκύλας ή της γάτας σας να μην μπει στην διαδικασία του οίστρου, καθώς μειώνονται οι πιθανότητες του ζώου να γνωρίσει καρκίνο του μαστού ενώ παράλληλα μειώνονται το άγχος και οι κίνδυνοι της εγκυμοσύνης και της γέννας

Οι έρευνες δείχνουν ότι σκυλιά που έχουν στειρωθεί πριν από τον πρώτο τους οίστρο έχουν πιθανότητες λιγότερες από 0,5% να γνωρίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με το 8% μετά από τον δεύτερο οίστρο.

Οι γάτες που θα στειρωθούν μετά τον πρώτο τους οίστρο έχουν 7 φορές υψηλότερες πιθανότητες να γνωρίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γάτες που θα στειρωθούν πριν τον πρώτο τους οίστρο.

8. Είναι ασφαλές για μια σκύλα ή γάτα να στειρωθεί όταν είναι σε οίστρο ή έγκυος ?

Τα θηλυκά ζώα που η φυσική τους κατάσταση το επιτρέπει, μπορούν να στειρωθούν όταν βρίσκονται σε οίστρο ή είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τις ιδιαιτερότητες του κατοικίδιού σας.

7. Δεν είναι παρέμβαση στην φύση του ζώου το να μην έχει σεξουαλική ζωή?

Όχι. Τα σκυλιά και τα γατιά έχουν την διαδικασία του σεξ αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση ορμονικών αναγκών και όχι για ευχαρίστηση.

8. Για τι να μην κρατάω απλά απομονωμένη την σκύλα μου όταν είναι σε οίστρο ?

Και βέβαια μπορείτε να το κάνετε αυτό. Θυμηθείτε όμως ότι η σκύλα σας θα έχει οίστρο 2 φορές τον χρόνο για όλη της την ζωή. Φυσικά μην ξεχάσετε όλα τα πλεονεκτήματα υγείας που θα απολαύσει το κατοικίδιό σας όταν στειρωθεί.

9. Η στείρωση θα είναι η αιτία να γίνει το κατοικίδιό μου παχύ ή τεμπέλικο ?

Όχι. Η αύξηση βάρους οφείλετε στο γεγονός της διατροφής του ζώου με περισσότερες θερμίδες από αυτές που έχει ανάγκη και καίει. Προσέξτε την ποσότητα του φαγητού που δίνεται στο κατοικίδιό σας. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα έχουν ανάγκη από λιγότερες θερμίδες σε σχέση μα τα νεότερα επειδή είναι λιγότερο κινητικά και επειδή οι θερμικές ανάγκες είναι λιγότερες. Συστηματική ήπια άσκηση μαζί με μια φυσιολογική και λογική δίαιτα είναι το κλειδί για κατοικίδια σε φόρμα


Βασίλης Ν. Κουκουζέλης

Κτηνίατρος, M.Sc.

Αριστοτέλους 79-81 Π. Βικτωρίας

Τηλ : 210 8253626

© Canine Healing Europe, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε