Πως αναγνωρίζω ένα Πρόβλημα Συμπεριφοράς στον Σκύλο μου;

2016-12-18

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Ο σκυλάκος μας ήρθε στο νέο του σπιτικό. Έχουμε προβλέψει για όλες του τις ανέσεις (τροφή, ιατρική περίθαλψη, στέγη) και φροντίζουμε να έχει την δέουσα προσοχή και αγάπη από εμάς έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένος. Σύντομα όμως διαπιστώνουμε ότι ο φιλαράκος μας δεν φέρετε «σωστά» (έτσι τουλάχιστο νομίζουμε) ενώ παράλληλα η συμπεριφορά του αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα σε εμάς, το περιβάλλον μας και πολλές περιπτώσεις στον ίδιο τον σκύλο.

Η βασική παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αν η συμπεριφορά του σκύλου είναι φυσιολογική η μη, για τον συγκεκριμένο σκύλο στο συγκεκριμένο περιβάλλον και την συγκεκριμένη στιγμή που αυτή παρουσιάζεται.

Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός καθώς επίσης και το περιβάλλον που αυτός ζει και μεγαλώνει. Αντίστοιχα το παρελθόν που αυτός κουβαλά κατέχει τις περισσότερες φορές και τις αιτίες που μια προβληματική συμπεριφορά εκδηλώνεται.

Στην χώρα μας συνήθως κάποιος γίνεται κηδεμόνας ενός σκύλου, χωρίς ποτέ να έχει μπει στην διαδικασία να μάθει το πώς και το γιατί ένας σκύλος αντιδρά όπως αντιδρά. Έτσι όταν ξαφνικά αποφασίσει ο κηδεμόνας ότι πρέπει να πάρει από το στόμα του Μαξ τα κλειδιά του αυτοκινήτου και εκείνος του γρυλίσει ή τον δαγκώσει, ο Μαξ καταλήγει να κουβαλάει την ετικέτα του «επιθετικού» σκύλου και το χειρότερο, η συμπεριφορά όλου του περιβάλλοντος προσδιορίζεται από την ετικέτα αυτή.

Εγώ προσωπικά είμαι υποστηριχτής των ημίαιμων.

Ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σκυλιά εκτροφής (φυλές) θα πρέπει να τα προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι από επίσημους και επώνυμους εκτροφείς και όχι από τα Pet Shop. Κανένας εκτροφέας που σέβεται τα σκυλιά του και το όνομά του δεν πουλάει τα σκυλιά του μέσω των Pet Shop.

Το ότι αποκτήσατε ένα καθαρόαιμο σκύλο, δεν σας κάνει εκτροφέα, και σίγουρα δεν έχετε τις γνώσεις για την αναπαραγωγή του. Έτσι λοιπόν με το να ζευγαρώνονται από τους ιδιοκτήτες τους σκυλιά επειδή είναι καθαρόαιμα, δεν διασφαλίζονται τα χαρακτηριστικά της φυλής ενώ πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς περνάνε στην επόμενη γενιά.

Αντίθετα οι ιδιοκτήτες σκύλων που ανήκουν στην κατηγορία pet companion οφείλουν να στειρώνουν τα ζώα τους.

Τα περισσότερα αδέσποτα προέρχονται από το ανεύθυνο ζευγάρωμα καθώς και από σκυλιά που παρουσιάζουν κάποια προβληματική συμπεριφορά και οι ιδιοκτήτες τους πίστεψαν ότι «... θα περάσει μεγαλώνοντας.»

Στο 90% των περιπτώσεων το διάστημα που μεσολαβεί από την στιγμή που ο κηδεμόνας του σκύλου αντιληφθεί ένα πρόβλημα συμπεριφοράς μέχρι την στιγμή που θα ασχοληθεί με αυτό είναι τρομερά καθοριστικό, αφού αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι η ενίσχυση της προβληματικής συμπεριφοράς από το περιβάλλον του σκύλου.

Ο σκύλος ΔΕΝ είναι άνθρωπος! Η ερμηνεία των αντιδράσεών του μέσα από το ανθρώπινο πρίσμα συνήθως προκαλεί παρεξηγήσεις.

Αν παρατηρείτε ότι τον τελευταίο καιρό το κατοικίδιό σας έχει παράξενη / διαφορετική συμπεριφορά, μην το δέσετε, μην το απομονώσετε, μην το μαλώσετε, μην ασκήσετε βία !

Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγουμε τη φαρμακευτική αγωγή, αφού αυτή η μέθοδος συνίσταται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα και θα πρέπει να προτείνεται μόνο από τον θεράποντα κτηνίατρό σας σε συνεργασία με πρόγραμμα «Τροποποίησης Συμπεριφοράς»

Σίγουρα κάτι συμβαίνει και ο σκύλος σας προσπαθεί να σας το πει.

Όμως μιλάτε διαφορετική γλώσσα και δεν επικοινωνείτε.


Μόνο βλέποντας μέσα από τα μάτια του θα αναγνωρίσετε τι συμβαίνει.

The CBE

© Canine Healing Europe, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε