Όταν η εκπαίδευση γίνεται εργαλείο ζωής.

2016-12-16

Ο αγαπημένος μου Saga είναι ο μεσαίος σε ηλικία σκύλος από τα τρία που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου.

Είναι συνεργάσιμος, φιλικότατος με ζώα και ανθρώπους αλλά και ικανότατος στην αναγνώριση και κατεύθυνση άλλων σκύλων στην εκμάθηση των σημάτων ηρεμίας.

Πρόσφατα αναγνωρίσθηκε πως τα πίσω του πόδια δεν δέχονται σωστά πληροφορίες από τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την σε μεγάλο βαθμό παράλυση του πίσω μέρους του.

Έτσι ένας μονόδρομος παρουσιάσθηκε όπου ο Saga αλλά και εμείς θα έπρεπε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη.

Του είναι δύσκολο να κινείται μέσα στο σπίτι καθώς το δάπεδο γλιστράει και το νερό αλλά και το φαί του θα πρέπει να βρίσκονται κοντά του για να μπορεί να τα φτάσει.

Και όμως, κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσει την ζωή του στο πλαίσιο που ήταν και πριν. Αυτή είναι και η μαγεία των ζώων, δέχονται τις καταστάσεις όπως είναι χωρίς να προσθέτουν «φαντάσματα» και ανύπαρκτες δυσκολίες. Κάνει την βόλτα του το πρωί και βγαίνει χωρίς να σκεφτεί την δυσκολία που θα συναντήσει στην επιστροφή. Θα χαρεί το κύλισμά του στο γρασίδι σαν να είναι η πρώτη ή η τελευταία του φορά και θα μου δώσει με το καλημέρα το μήνυμα πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας.

Δεν παραπονιέται, δεν παραδίδεται, προσπαθεί.

Το μεγάλο του δώρο ήταν το καροτσάκι του. Ένα ειδικό βοήθημα που του δίνει την δυνατότητα να κινείται παντού και να συμμετέχει και πάλι στα πάντα.

Έτσι, με την παραλαβή του τροχοφόρου είχαμε την αγωνία για το πόσο γρήγορα θα το δεχόταν αλλά και για το καταλληλότερο πλάνο εκπαίδευσης έτσι ώστε να το συνηθίσει και να το εκμεταλλευτεί το συντομότερο.

Και πάλι ο Saga μας έβαλε τα γυαλιά, αφήνοντάς μας να κοιτάμε σαν χαζοί όταν με άνεση και αυτοπεποίθηση καβάλησε το καροτσάκι του και δρόμο....

Και στο σημείο αυτό μπορώ να πω πως όλη η συνεργασία και η εμπιστοσύνη που χτίζαμε τόσα χρόνια μεταξύ μας, σήμερα, πολύ περισσότερο από ποτέ, αποτελεί εργαλείο για την ίδια του την ζωή.

Για τον φίλο μου, τον αδερφό μου, τον σκύλο μου τον Saga.

Στέφας Αντώνης

(Έχει φύγει πλέον αλλά είναι πάντα κοντά μας)