Όταν η εκπαίδευση δεν έχει επιτυχία...

2016-12-18

Πολλά από τα περιστατικά που αναλαμβάνω είναι η συνέχεια μιας αποτυχίας στην εκπαίδευση του σκύλου. Ο κηδεμόνας αναγνωρίζει την αδυναμία προόδου και συχνά απογοητευμένος μου παραθέτει όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, αλλά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

«-Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι απλό, για το πρόβλημα με την ηλεκτρική σας κουζίνα θα απευθυνόσασταν σε μαραγκό ή σε ηλεκτρολόγο;

-Φυσικά σε ηλεκτρολόγο!

-Το ίδιο είναι και με το πρόβλημα του σκυλάκου σας, άλλο εκπαίδευση και άλλο διόρθωση προβληματικής συμπεριφοράς.»

Η αλήθεια είναι πως μοιάζουν πολύ, όμως στην Διόρθωση Προβληματικών Συμπεριφορών (ΔΠΣ) αν και χρησιμοποιούμε ως ένα από τα εργαλεία μας ΜΟΝΟ την Θετική Εκπαίδευση Σκύλων αξιοποιούμε εστιασμένα πρωτόκολλα Τροποποίησης Συμπεριφοράς

Όλα εξαρτώνται από την δέσμευση του κηδεμόνα του σκύλου. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που επιτάσσεται και σε 10 λεπτά ο σκύλος μαθαίνει τα πάντα. Σκεφτείτε τι κόπο και χρόνο καταθέσατε για να τελειώσετε το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε πολλά ακόμα χρόνια μέχρι την στιγμή που κάποιος μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό του επαγγελματία στο αντικείμενό του.

Η εκπαίδευση του σκύλου και ακόμα περισσότερο η διόρθωση μιας συμπεριφοράς είναι μια διαδικασία που απαιτεί τον σκύλο, τον κηδεμόνα και τον εκπαιδευτή στην ίδια σελίδα του βιβλίου. Απαιτείται συντονισμός και προσπάθεια.

Όταν ξεκινώ την εκπαίδευση ενός σκύλου πάντα ρωτώ αν πραγματικά θέλει η οικογένεια να μπει στην διαδικασία, αν θέλει να αφιερώσει τον χρόνο, αν έχει την υπομονή και την επιμονή για το συναρπαστικό αυτό ταξίδι. Το σίγουρο είναι πως όλοι θα περάσουμε καλά, όλοι θα ωφεληθούμε από την πορεία μας και θα ανακαλύψουμε βήμα - βήμα τον κόσμο μέσα από τα μάτια του σκύλου.

Το δυσκολότερο βήμα στην όλη προσπάθεια είναι πως ο κηδεμόνας του σκύλου πρέπει να ξεχάσει αρκετά από αυτά που έχει μάθει για τον σκύλο του, να αλλάξει την οπτική του γωνία, να βγάλει τις ταμπέλες που έχουν κρεμαστεί στον σκύλο, να βγει από την αντιπαράθεση με τον φιλαράκο του, να αφήσει στο πλάι εκπομπές της TV, να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αφήσει τον σκύλο του να του μιλήσει.

«Με ακούει, αλλά στον δρόμο με τα άλλα σκυλιά....»

«Ξεκινήσαμε 2 φορές εκπαίδευση αλλά....»

«Δεν μπορώ να το κάνω το πρωί διότι αργώ να ξυπνήσω...»

«Το βράδυ είμαι χώμα οπότε...»

Τα σκυλιά είναι πάντοτε υπάκουα στο γίγνεσθαι του περιβάλλοντος και πάντα κάνουν αυτό που θα τους φέρει το αποτέλεσμα που θέλουν.-

Υπάρχουν πολλές ιστορίες και μύθοι για να υποστηρίξουμε πως ένας σκύλος θέλει να γίνει αρχηγός και να μας πάρει τον αέρα. Η πραγματικότητα όμως είναι τόοοοοσο διαφορετική που πραγματικά πιστεύω πως τα σκυλιά μας θα πρέπει να μας θεωρούν τελείους ανόητους και αδύναμους να σκεφτούμε παραγωγικά.

Αν και μόνο αν υπάρχει συστηματική δουλειά με επιμονή και υπομονή έρχεται το αποτέλεσμα. Κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί από μόνος του να λύσει το πρόβλημα.

Υιοθετώντας τις σωστές διαδικασίες, παραθέτοντας γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση και εστιάζοντας στο πρόβλημα καταφέρνουμε όλοι μαζί να κάνουμε το βήμα άλμα και να φτάσουμε στην απέναντι άκρη. Από εκεί ο κόσμος είναι διαφορετικός.

Φιλικά

The CBE

Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων

(CBCUK, IAABC#8520, ACABC & CDBC candidate)

Εξειδίκευση: Επιθετικότητα -Φοβίες

Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων (APDT #68819, CPDT-ΚΑ candidate)

ΒοηθόςΚτηνιάτρου (VA Penn Foster USA)

www.1CanineBehaviorExpert.com/calm_dogs@yahoo.gr

Τηλ - 6945 334510

Γραμμή Δωρεάν Βοήθειας & Επικοινωνίας: 211 8008441