Ο Έλληνας που μιλάει με τα σκυλιά - Συνέντευξη του The CBE σε Γαλλικό περιοδικό.
The CBE : Ο Έλληνας που μιλάει με τα σκυλιά
Μετάφραση από συνέντευξη σε Γαλλικό περιοδικό.
Περιοδικό : Έμαθα για εσάς από μια φίλη μου που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και η οποία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιθετικότητας με τον σκύλο της. Γνωρίζω πως έχει προσπαθήσει πολύ για να λύσει το πρόβλημά της στην Γαλλία χωρίς αποτέλεσμα και στην Ελλάδα βρήκε την λύση. Πως το κάνετε αυτό, πράγματι μιλάτε μαζί τους ;
The CBE: Σε όσους με ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για να επικοινωνούν καλύτερα με τα σκυλιά τους απαντώ «Μάθετε την γλώσσα των σκύλων αντί να επιμένετε να μάθουν την ανθρώπινη». Εμείς οι άνθρωποι εστιάζουμε πολύ στην επικοινωνία με λέξεις και ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Αναγνωρίζοντας τις φυσικές ροπές των σκυλιών και την επιθυμία τους να ανταμειφθούν φροντίζω να παίζω τον σωστό «ρόλο» ανάλογα με το σκηνικό στο οποίο βρίσκομαι.
Περιοδικό : Συζητώντας μαζί σας κατάλαβα πως η δουλειά του εκπαιδευτή και αυτή του Συμβούλου Ψυχολογίας Σκύλων είναι τελείως διαφορετικές. Μπορείτε να γίνεται πιο σαφής.
The CBE : Ναι, ο εκπαιδευτής έχει στόχο να μάθει στον κηδεμόνα του σκύλου τον τρόπο για να «παίρνει» από τον σκύλο του τις επιθυμητές συμπεριφορές όταν ο κηδεμόνας θα του το ζητάει. Χρησιμοποιώ τον όρο να «παίρνει» καθώς ότι ζητάμε από τα σκυλιά μας να κάνουν, ήδη το γνωρίζουν (να κάθονται, να ξαπλώνουν ...) όμως αυτό που πρέπει να ελέγξουμε είναι το πότε και το πού θα εκτελεστεί η συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά ο Τεχνικός Συμπεριφοράς καλείτε να αλλάξει την «άποψη» του σκύλου για κάτι που ήδη γνωρίζει και το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην ποιότητα ζωής του ιδίου και της οικογένειάς του, πράγμα όπως είναι φανερό άλλωστε, πολύ πιο δύσκολο και διαφορετικό
Περιοδικό : Είναι αλήθεια πως έχετε την δυνατότητα να διαπιστώνετε τι συμβαίνει με έναν σκύλο και αντίστοιχα να προτείνετε τι πρέπει να γίνει ;
The CBE : Αυτός είναι ο στόχος μου σε κάθε περιστατικό. Δεν είναι εύκολο, όχι επειδή ο σκύλος δεν γνωρίζει την γλώσσα μας αλλά λόγω της αδυναμίας της οικογένειας του σκύλου να δώσει την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Έτσι θα πρέπει σταθερά και ήρεμα να χτίσω το παζλ του τι πραγματικά συμβαίνει και όχι τι πιστεύουμε ότι συμβαίνει.
Περιοδικό : Δηλαδή, τι περιστατικά καλείστε να αντιμετωπίσετε ;
The CBE : Όλα εκείνα που θα μπορούσαμε να τα βάλουμε κάτω από την ομπρέλα «Προβληματικές Συμπεριφορές» όπως στρες, επιθετικότητα, φοβίες, φόβους, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, άγχος και πολλά ακόμα τα οποία τις περισσότερες φορές είναι μπλεγμένα και δεμένα μεταξύ τους τόσο πολύ, που χρειάζονται δραστικές Θετικές λύσεις.
Περιοδικό : Είστε και εκπαιδευτής πως τα συνδυάζετε και τα δύο ;
The CBE : Συνδυάζονται και συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Ο τομέας της Διόρθωσης Προβληματικών Συμπεριφορών χρησιμοποιεί ως ένα από τα εργαλεία του την Θετική Εκπαίδευση για να μεταφέρει πληροφορία προς τον εκπαιδευόμενο (σκύλο).
Αν δεν ξέρεις να εκπαιδεύεις δεν μπορείς να κτίσεις τις κινήσεις /ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κηδεμόνας του σκύλου προς τον τελικό στόχο. Δεν είναι σιρόπι που λες την ονομασία του και το προμηθεύεται ο οποιοσδήποτε από το φαρμακείο.
Συνοψίζοντας, άλλο εκπαίδευση σκύλων και άλλο διόρθωση συμπεριφοράς.
Όμως δεν πας στο δεύτερο αν δεν έχεις περάσει από το πρώτο.
Περιοδικό : Και η ειδικότητα «Βοηθός Κτηνιάτρου» τι σχέση έχει με όλα αυτά;
The CBE : Να διευκρινίσω ότι ΔΕΝ είμαι κτηνίατρος και ΔΕΝ έχω τις γνώσεις του τομέα αυτού. Καθώς είναι το άμεσο περιβάλλον με το οποίο συνεργάζομαι σχετικά με τις Προβληματικές Συμπεριφορές αλλά και την εκπαίδευση των σκύλων, έκρινα ότι θα έπρεπε να μάθω σε μεγαλύτερο βάθος κάποια πράγματα έτσι ώστε να έχουμε ένα κοινό σημείο σύγκλισης για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα περιστατικά.
Περιοδικό : Εσείς ως Θετικός Εκπαιδευτής τι λέτε σε όλους εκείνους που δεν πορεύονται με την μέθοδο την δική σας;
The CBE : Σέβομαι όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα από τον τρόπο προσέγγισης στην διαδικασία, άλλωστε η μέθοδος εκπαίδευσης είναι ζήτημα φιλοσοφίας και τρόπου έκφρασης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάει κάποιος από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Εγώ θα διάλεγα εκείνον τον τρόπο που θα μου προσέφερε στο τέλος τα περισσότερα πέρα από την άφιξή μου στην Θεσσαλονίκη.
Συνεργάζομαι και μοιράζομαι με συναδέλφους στο εξωτερικό εμπειρίες και απόψεις, συμμετέχω σε εργασίες που με κάνουν περήφανο ως Έλληνα και στο τέλος της εξίσωσης το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: Ο τρόπος που εκπαιδεύω έχει αποτέλεσμα και με κάνει να νοιώθω όμορφα.
Αν ο τρόπος μου μπορεί να εφαρμοστεί από ένα παιδάκι μια γιαγιά ή ένα άτομο σε καροτσάκι ενώ παράλληλα με τον ίδιο τρόπο μαθαίνουν κότες, γάτες, δελφίνια, φώκιες και όλα τα πλάσματα του Θεού τότε είμαι στον σωστό δρόμο.
Περιοδικό : Εκπαιδεύετε σκυλιά για υπηρεσίες σχετικές με φύλαξη ;
The CBE : Όχι, δεν είναι στην φιλοσοφία μου. Δεν το κάνω και δεν ενδιαφέρομαι να το κάνω.
Περιοδικό : Στα περιστατικά που φτάνουν σε εσάς υπάρχουν σίγουρα και αποτυχίες. Πως τις διαχειρίζεστε ;
The CBE : Πρώτα απ' όλα δεν υπάρχουν σίγουρες συνταγές. Στα 10 περιστατικά πριν έρθουν σε εμένα και τα 10 ήταν χαμένα. Αρχίζοντας συστηματική δουλειά τα 8 δείχνουν άμεσα βελτίωση. Ο κάθε σκύλος και το περιβάλλον που αυτός ζει και μεγαλώνει είναι μοναδικά, έτσι μοναδική είναι και η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί. Δυστυχώς είναι αλήθεια κάποια περιστατικά (για πολλούς και διαφόρους λόγους) δεν έχουν την έκβαση που επιθυμούμε και αναμένουμε. Είναι αναμενόμενο και λογικό. Έχω όμως εκπαιδευτεί και συνεχίζω να εκπαιδεύομαι στο να μπορώ γρήγορα να διαχωρίζω τα συναισθήματα από τους στόχους. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Κάποιος άλλος έχει ανάγκη και πρέπει να το κάνω σωστά.
Περιοδικό : Τι φοβάστε περισσότερο όταν έρχεστε αντιμέτωπος με ένα δύσκολο περιστατικό;
The CBE : Φοβάμαι μήπως δεν ακούσω την διαίσθησή μου και βασιστώ περισσότερο στην λογική μου. Στην δουλειά μου πολλά πράγματα (ακόμα και η σωματική μου ακεραιότητα) κρίνονται στο δευτερόλεπτο. Πρέπει να προβλέψω και να αντιδράσω πολύ γρήγορα. Πρέπει να κρίνω άμεσα την κατάσταση, να ζυγίσω τα δεδομένα, να ακούσω τον σκύλο τι μου λέει, να διακρίνω τα μηνύματα και τελικά να πράξω.
Περιοδικό : Είπατε ότι εκπαιδεύεστε ακόμα, τι παρακολουθείτε;
The CBE : Τα πάντα. Είναι τόσα πολλά αυτά που αφορούν τα σκυλιά, πρέπει να ενημερώνεσαι, να συμμετέχεις, να συνεργάζεσαι, να συναγωνίζεσαι. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και πρέπει να είμαστε κοντά. Με παράπονο λέω πως στην Ελλάδα πέρα από μεμονωμένα σεμινάρια που το επίπεδο ήταν πολύ καλό, δεν έχει λάβει χώρα τίποτα συναρπαστικό. Στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες τα σεμινάρια είναι εμπειρίες ζωής. Επιφανείς συνάδελφοι τους οποίους θαυμάζω και συμβουλεύομαι είναι οργανωμένοι και συνεργάζονται προς ένα κοινό στόχο.
Περιοδικό : Τι μπορείτε να μας πείτε για την εκπαίδευση των σκύλων στην Ελλάδα;
The CBE : Όπως και στην Γαλλία υπάρχουν όλες οι επιλογές, διαλέγεις και παίρνεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αν ενωθούμε όλοι ως εκπαιδευτές (ανεξάρτητα από την μεθοδολογία μας) σίγουρα θα κερδίσουμε ακόμα και μέσα από την διαφωνία μας. Αρκεί η ελευθερία του ενός να σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
Περιοδικό : Στην Γαλλία έχετε κάποιες ρίζες;
The CBE : Φυσικά, έχω γεννηθεί στην Γαλλία (Κυανή Ακτή) από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Έλληνα από Γαλλία. Είναι μια πανέμορφη χώρα, την ευχαριστώ για ότι μου έχει δώσει.
Περιοδικό : Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας και να μου πείτε με μια κουβέντα τι συμβουλεύετε τους κηδεμόνες σκύλων προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα με τα σκυλιά τους.
The CBE : Να μάθουν να επικοινωνούν με τον σκύλο τους, να τον ακούνε και να γίνονται η ανταμοιβή του.