Και αν δαγκώσει κάποιον ?

2016-12-18

Είναι πολλές οι φορές που ένας εκπαιδευτής, καλείται να τοποθετηθεί σχετικά με τη συμπεριφορά ενός σκύλου και την ασφάλεια τόσο του άμεσου περιβάλλοντός αυτού, όσο και της κοινωνίας γενικότερα.

Στο σημείο αυτό τίθεται το ζήτημα του πιθανού κλονισμού της σχέσης μας με τον πελάτη, καθώς και του απορρήτου / εμπιστευτικότητας των πληροφοριών που έχουμε στην κατοχή μας σχετικά με το ζήτημα.

Ας θέσουμε λοιπόν το ακόλουθο σενάριο (όχι απαραίτητα φανταστικό).

« Ο κύριος Νίκος είναι πελάτης με τον οποίο υπάρχει συνεργασία σε εξέλιξη. Ο σκύλος του, ράτσας Γερμανικού Ποιμενικού και ηλικίας 1,5 ετών έχει φανερά το ταμπεραμέντο του φύλακα σκύλου, όπως άλλωστε είναι και αναμενόμενο. Ο κύριος Νίκος ζει με την σύζυγο, την πεθερά και την μικρή του κόρη (2 ετών) σε διαμέρισμα. Η αρχική επιθυμία του κύριου Νίκου ήταν να έχει σπίτι του ένα «σύστημα συναγερμού» με 4 πόδια για να τον προστατέψει από εισβολείς.

Η εκτίμηση και τοποθέτηση του Θετικού Εκπαιδευτή ήταν ότι ο σκύλος ο οποίος είχε είδη εμφανή στοιχεία κτητικής επιθετικότητας (possessive aggression) θα πρέπει να δουλευτεί για τροποποίηση της συμπεριφοράς του (behavior modification) διότι στο μέλλον δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθεί, δεδομένου ότι θα γενικευθεί (generalization) η συμπεριφορά του σε μεγάλη ποικιλία αντικειμένων. Παράλληλα θα πρέπει ο σκύλος να σφυρηλατιθεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης χωρίς βία και stress όμως με ενεργή θετική κοινωνικοποίηση.

Αν και ο κύριος Νίκος το δέχθηκε, υπήρξαν φορές (όπως το ομολόγησε ο ίδιος) όπου προέτρεπε τον σκύλο του στο να επιτεθεί σε κάποιες φιγούρες ή ζώα στο σκοτάδι κατά την διάρκεια της βόλτας.

Και δεν άργησε να συμβεί το μοιραίο. Ο σκύλος του κυρίου Νίκου άρπαξε και τραυμάτισε ευτυχώς ελαφρά τον γιό του γείτονά του. Η ένταση υπήρξε μεγάλη και τελικά αφού ο γείτονας πείστηκε για την υγεία του σκύλου (εμβολιασμός κλπ) ΔΕΝ προχώρησε στην μήνυση του ιδιοκτήτη.»

Τα ερωτήματα στα οποία ζητούμε την δική σας γνώμη είναι τα ακόλουθα :

  1. Ο εκπαιδευτής οφείλει ή όχι να αναφέρει το γεγονός στην αστυνομία ?
  2. Ο σκύλος που ζει στο σπίτι με μη επαγγελματία χειριστή είναι ασφαλές ή όχι να εκπαιδεύεται σε καθήκοντα προστασίας ?
  3. Τι πρέπει να συμβουλέψει ο εκπαιδευτής τον πελάτη του ?

Ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους γονείς /κηδεμόνες των τετράποδων φύλων μας θα περιμένουμε με χαρά τις απαντήσεις σας στο calm_dogs@yahoo.gr με στόχο την δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

Φιλικά

The CBE