Η κρίσιμη ερώτηση για την ζωή του σκύλου σας

2017-04-11

Η ερώτηση είναι: Προκειμένου να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας θα τον πληγώνατε ή θα τον κερνούσατε λιχουδιές; Η απάντηση είναι προφανής, έτσι δεν είναι; Παρόλα αυτά, για χρόνια οι εκπαιδευτές έλεγαν στους ιδιοκτήτες πως τα σκυλιά δε μπορούν να εκπαιδευτούν με τη χρήση φαγητού. Ισχυρίζονταν πως όταν εκπαιδεύεις ένα σκύλο με κεράσματα, ο σκύλος θα μάθει να λειτουργεί σωστά μόνο όταν υπάρχει φαγητό ή όταν πεινάει. Και οι δύο ισχυρισμοί ήταν λάθος. Είχε περάσει στο μυαλό των ανθρώπων η φιλοσοφία πως οι σκύλοι είναι δικτάτορες που διψούν για ισχύ οι οποίοι θα καταλάβουν το σπιτικό σας εάν δεν τους υποτάξετε. Ο Θεός απαγορεύει να αφήσετε τα σκυλιά σας να καθίσουν επάνω στα έπιπλά σας. Το επόμενο πράγμα ξέρετε, που οι παραδοσιακοί εκπαιδευτές θα σας ανάγκαζαν να πιστέψετε, είναι ότι θα κοιμόσαστε στο πάτωμα ενώ οι σκύλοι σας θα απολαμβάνουν την μεγάλη κρεβατοκάμαρα. Τα δικά μου σκυλιά επιτρέπεται να ανεβαίνουν στα έπιπλα και να κοιμούνται στο κρεβάτι και ακόμα δεν έχουν καταλάβει το σπίτι μου.

Μας έχουν πει πως τα σκυλιά μας θα πρέπει να κάνουν ότι τους λέμε επειδή ξέρουν ότι πρέπει και επειδή μας αγαπάνε. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν επιλογή και ότι πρέπει να κάνουν ότι τους λέμε διαφορετικά, θα συμβούν άσχημα πράγματα. Αυτά είναι απλά ανοησίες. Αρχικά, τα σκυλιά έχουν πάντα επιλογές. Αρκετά από τα σκυλιά που εκπαιδεύονται με μεθόδους βασισμένες στην πίεση, επιλέγουν να μην κάνουν αυτό που τους επιβάλλεται και να δέχονται τις συνέπειες. Εάν η τιμωρία λειτουργούσε τόσο καλά, τότε δεν θα χρειαζόταν να τιμωρήσετε το σκύλο σας περισσότερο από μία φορά. Στην πραγματικότητα, ένα από τα κλειδιά για να είναι αποτελεσματική η τιμωρία, είναι ότι πρέπει να είναι αποτελεσματική με μία ή δύο εφαρμογές. Εάν χρειάζεται να τιμωρείτε το σκύλο σας ξανά και ξανά για το ίδιο πράγμα, το μόνο που του μαθαίνεται, είναι πώς να ανέχεται την τιμωρία και θα πρέπει να τον τιμωρείται σκληρότερα κάθε φορά για να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Η συνεχιζόμενη τιμωρία είναι κακοποίηση.

Η πλειονότητα των σκύλων που βλέπετε σε διαγωνισμούς υπακοής είναι εκπαιδευμένοι με μεθόδους εξαναγκασμού, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Ευτυχώς αυτή η κατάσταση αλλάζει. Εάν έχετε ποτέ παρακολουθήσει δοκιμασίες υπακοής, θα έχετε δει αρκετά σκυλιά που είναι εκπαιδευμένα κατ' αυτόν τον τρόπο να μην κάνουν αυτό που τους λένε.

Φυσικά, εάν κάποιος εκπαιδευτής σας πει ότι μπορεί να κάνει το σκύλο σας 100% αξιόπιστο, βρείτε κατευθείαν καινούριο εκπαιδευτή. Τα σκυλιά δεν είναι μηχανές - είναι ζωντανά, σκεπτόμενα πλάσματα. Εμείς οι άνθρωποι, που υποτίθεται ότι είμαστε πιο έξυπνο είδος, και δεν είμαστε 100% αξιόπιστοι. Κάνουμε λάθη. Πρέπει οι σκύλοι μας να μας δαγκώνουν τον αστράγαλο κάθε φορά που κάνουμε λάθος; Εννοείται πως όχι. Τότε για ποιο λόγο έχουμε την απαίτηση τα σκυλιά μας να είναι τέλεια και με ποιο δικαίωμα μπορούμε να τα πληγώνουμε όταν δεν είναι;  Όπως εμείς, έτσι και τα σκυλιά μας, έχουν καλές και κακές μέρες. Μερικές φορές είναι κουρασμένα ή πονάνε και δε μπορούν να κάνουν αυτό που τους ζητάμε. Μερικές φορές η προσοχή τους αποσπάται πολύ εύκολα και κάποιες φορές θέλουν απλά να παίξουν το δικό τους παιχνίδι και όχι το δικό μας.

Το μόνο που θέλουν οι σκύλοι είναι να διασκεδάζουν -Το ξαναλέω!

Τα σκυλιά θέλουν να κάνουν καλά πράγματα και να αποφεύγουν τα κακά πράγματα. Μέσω του πόνου και της επιβλητικότητας, μπορείτε να τα διδάξετε πως αν κάνει ότι του ζητάτε δεν θα συμβούν άσχημα πράγματα. Από την άλλη όμως μπορείτε να το διδάξετε χωρίς πόνο ότι αν επιλέξει να κάνει ό,τι του πείτε μπορούν επίσης να συμβούν καλά πράγματα.

Πάρτε για παράδειγμα το γεγονός ότι ο σκύλος σας πηδάει επάνω στους ανθρώπους. Πολλά σκυλιά το κάνουν. Η πράξη αυτή είναι μία από τις πιο ενοχλητικές. Γιατί τα σκυλιά το κάνουν αυτό; Το κάνουν αυτό για να χαιρετήσουν τους ανθρώπους, επειδή για τα σκυλιά ο χαιρετισμός πρόσωπο με πρόσωπο είναι ένα φυσιολογική συμπεριφορά και επειδή είναι εξαιρετική ανταμοιβή για αυτά. Προσπαθούν να σας αγγίξουν και εσείς ως αντάλλαγμα το χαϊδεύετε και το αγκαλιάζετε. Κάποιες φορές παρόλα αυτά, μπορεί τα πόδια τους είναι λασπωμένα και εσείς να φοράτε για παράδειγμα κάποιο κοστούμι. Στην περίπτωση αυτή τα μαλώνετε. Ακόμη κι έτσι όμως, θεωρούν ότι με το μάλωμα τραβάνε την προσοχή σας.

Οι παλιές μέθοδοι εκπαίδευσης με τις οποίες δίδασκαν στα σκυλιά να μην πηδάνε, περιλαμβάνουν πάτημα με το γόνατο στο στήθος τους, πάτημα στις πατούσες των πίσω ποδιών τους, χτύπημα στην κορυφή της μύτης και κράτημα από τις πατούσες έως ότου αρχίσει να αγωνίζεται για να ξεφύγει. Κάποιες από αυτές τις μεθόδους ίσως είναι αποτελεσματικές για κάποια σκυλιά. Κάποια άλλα σκυλιά όμως ίσως θεωρήσουν πως το πάτημα στο στήθος είναι πρόσκληση για κάποιο παιχνίδι τύπου πάλης. Το να χτυπήσετε ένα σκύλο στη μύτη ίσως τον κάνει να φοβάται την κίνηση του χεριού και οπισθοχωρώντας με γρήγορες κινήσεις να τραυματιστεί. Το κράτημα της πατούσας διδάσκει στο σκύλο σας ότι τα χέρια σας στις πατούσες του είναι κάτι κακό, πράγμα που κάνει δυσκολότερο το να κόψετε τα νύχια του είτε εσείς είτε κάποιος άλλος. Θέλω τα σκυλιά μου να συνδυάσουν τα χέρια μου με καλά πράγματα, όχι με άσχημα.

The CBE
© Canine Healing Europe, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε