Οι συμπεριφορές δεν κληρονομούνται

2017-04-23

Προβληματισμένοι ιδιοκτήτες, μου περιγράφουν τις ικανότητες και τα κατορθώματα των γονιών των σημερινών τους σκύλων και απορούν με τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν με τον νέο τους σύντροφο. Μου δείχνουν τις περγαμηνές και τις διαπιστεύσεις ότι ο σκύλος τους «κρατεί» από σημαντικότατη οικογένεια και αναρωτιούνται: πως είναι δυνατό να παρουσιαστεί σε αυτόν το Χ πρόβλημα στην συμπεριφορά του;

Όλοι μας έχουμε ακούσει τις διαφωνίες σχετικά με τις επίκτητες και τις κληρονομικές επιρροές στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς.

Το εκκρεμές των απόψεων συνεχίζει σταθερά να ταλαντεύεται ανάμεσά τους ενώ η αλήθεια είναι πως και τα δύο την επηρεάζουν ! Αυτό συνέβαινε και θα συνεχίσει να ισχύει για πάντα.

Οι διαφορετικοί κλάδοι των επιστημών έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε κάτι συγκεκριμένο ανάλογα με το στρατόπεδο που ανήκουν.

Για παράδειγμα οι συμπεριφοριστές τείνουν να επικεντρώνονται στο πως το περιβάλλον επηρεάζει την συμπεριφορά, ενώ οι βιολόγοι από την πλευρά τους στο πως την επηρεάζει η γενετική. Όλοι όμως οι καλοί συμπεριφιριστές και βιολόγοι κατανοούν πως τόσο η περιβαλλοντική όσο και η γενετική επιρροή είναι αλληλένδετες και δεν διαχωρίζονται η μία από την άλλη.

Η αλήθεια είναι πως είμαστε προϊόντα των γενετικών και περιβαλλοντικών επιρροών που δεχόμαστε.

Ο Paul Chance στο βιβλίο Learning & Behavior 5thed., σελίδα 27 γράφει : «Κάποιος ανέφερε πως η ερώτηση : Ποιο από τα δύο είναι σημαντικότερο στον καθορισμό της συμπεριφοράς η κληρονομικότητα ή το περιβάλλον είναι σαν να ρωτάει κάποιος : Ποιο από τα δύο είναι σημαντικότερο για τον προσδιορισμό του εμβαδού ενός ορθογωνίου, το πλάτος ή το μήκος ;» Και τα δυο τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και η προσπάθεια να διαχωριστούν δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανένα συγκεκριμένο σκοπό.

Η ομορφιά της φύσης (κληρονομικότητα) είναι πως είμαστε σχεδιασμένοι για να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις που αλλάζουν. Καθώς αλλάζει το περιβάλλον (και αυτό συμβαίνει συνέχεια), αλλάζει και η συμπεριφορά μας.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε ωστόσο είναι πως οι συμπεριφορές που μαθαίνουμε (άνθρωποι και ζώα) δεν κληρονομούνται.

Όλα τα παραπάνω είναι τρομερά χρήσιμα για την κατανόηση της μεθοδολογίας προσέγγισης των σκυλιών μας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως το περιβάλλον του σκύλου (ότι βρίσκεται γύρω του) τον εκπαιδεύει 24 ώρες την ημέρα και όχι μόνο όταν αποφασίζουμε εμείς να ασχοληθούμε με την εκπαίδευσή του.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας αφήσω ενεργούς παρατηρητές των σκυλιών σας και υποψιασμένους ακροατές των γύρω σας. Εκπαιδεύουμε τα σκυλιά μας όχι μόνο με αυτά που κάνουμε, αλλά και με αυτά που δεν κάνουμε.

Pet Tip

Στην εκπαίδευση των σκυλιών αξιοποιούμε σύγχρονες και φιλοζωικές μεθόδους που αφήνουν κατά μέρος την χρήση βίας και επιβολής. Επειδή λοιπόν η χρήση του πνίχτη βασίζεται στην επιβολή τιμωρίας μέσω της άσκησης βίας στον σκύλο, καλό για τον σκύλο μας αλλά και εμάς είναι να μάθουμε πως να επικοινωνούμε με τον σκύλο μας και όχι πώς να «διατάζουμε» με ψευτοπαλικαριές.

Ερώτηση

Στο Pet Shop μου είπαν πως το «αλυσιδάκι» δεν είναι σαν τον αγκαθωτό πνίχτη και μπορώ να το βάλω στον σκύλο μου για να μην τραβάει, σωστά ;

Απάντηση

ΛΑΘΟΣ. Και τα δύο είναι επικίνδυνα μέσα επιβολής τιμωρίας. Ο σκύλος τραβάει και τον πνίγουμε επειδή δεν του έχουμε μάθει να μην τραβάει.

Δεν επιβάλουμε συμπεριφορές, τις κερδίζουμε με την εκπαίδευση!


The CBE


© Canine Healing Europe, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε