Η Εκπαίδευση Σκύλων δεν είναι το μόνο που μπορείς να σπουδάσεις

2020-02-12

Θα σας καταθέσω την προσωπική μου άποψη.

Κάθε φορά που η κουβέντα φέρνει στο προσκήνιο την εκπαίδευση σκύλων, παρατηρώ πόσο περιορισμένη είναι η οπτική μας σχετικά με την εκπαίδευσή τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν πως η «βασική εκπαίδευση» (ότι και αν σημαίνει αυτό) και η εκπαίδευση σε καθήκοντα «προστασίας» είναι οι μοναδικοί τομείς με στους οποίους κάποιος μπορεί να εστιάσει για μια επαγγελματική καριέρα στον χώρο της γενικότερης ενασχόλησης με τα σκυλιά.

Και όμως, υπάρχουν αντικείμενα πρωταρχικά ή εξειδίκευσης στα οποία μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να προσεγγίσει και να αποκτήσει μια σε βάθος γνώση και κατά συνέπεια ασφαλή και υπεύθυνη δραστηριότητα.

Όλα αρχίζουν με την σωστή επιστημονική πλαισίωση, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και την αφαίρεση της βίας από την εξίσωση.

Η βία δεν έχει θέση στον χώρο της εκπαίδευσης. Όπου την παρατηρήσετε σημαίνει περιορισμένη γνώση του αντικειμένου. Μπορεί το αποτέλεσμα να σας εντυπωσιάζει, όμως από μόνο του δεν αρκεί.

Ο εκπαιδευτής δεν αρκεί να δείχνει τι κάνει και πως το κάνει, πρέπει να εξηγεί αναλυτικά γιατί το κάνει και γιατί το επιλέγει.

Για ποιόν λόγω επιλέγει να βάλει στον σκύλο σας τον πνίχτη και να τον κάνει να νοιώσει την τιμωρία και την βία σε όλο της το μεγαλείο.

Για ποιο λόγω το ηλεκτρικό κολάρο είναι η λύση στο πρόβλημά σας.

Και πάνω απ' όλα θα πρέπει να εξηγήσει για ποιόν λόγω αγνοεί (δεν έχει μάθει) ότι από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη δεν πάνε πλέον κολυμπώντας αλλά υπάρχει το αεροπλάνο εδώ και πολύ καιρό !

Η επιστήμη της ανάλυσης συμπεριφοράς είναι δεκαετίες μπροστά και μας διδάσκει το γιατί και το πώς εφαρμόζουμε την τεχνολογία της συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να «επικοινωνήσουμε» με (σχεδόν) όλα τα μη ανθρώπινα ζώα.

Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε τον παλαιό κόσμο σαν ένα πολύ -φορεμένο ρούχο.

Εκπλήρωσε την αποστολή του για τις ανάγκες που υπήρχαν.

Το ευχαριστούμε και αλλάζουμε στολή, αλλάζουμε πεποιθήσεις.

Το να παρακολουθήσεις κάποιο σεμινάριο στην εκπαίδευση των σκύλων είναι τόσο σωστό όσο καλό είναι και το περιεχόμενο του σεμιναρίου.

Ψάξτε κάτω από την επιφάνεια. Κανείς δεν γίνεται «εκπαιδευτής / εκπαιδεύτρια» επειδή παρακολούθησε ένα σεμινάριο. Για τον λόγω αυτό και κανείς δεν μπορεί να δώσει πιστοποίηση ότι είσαι εκπαιδευτής.

Θα ήταν τραγικό και επικίνδυνο να σε εκπαιδεύσω εγώ και να σε πιστοποιήσω εγώ ! Σκεφτείτε το ! Δεν μπορείς να πιστοποιηθείς αν δεν έχεις εμπειρία.

Η εκπαίδευση των επαγγελματιών στον χώρο των σκύλων είναι διαδικασία και όχι αποτέλεσμα. Αρχίζεις και συνεχίζεις. Αν δεν το κάνεις οι συνθήκες σε προσπερνούν, γίνεσαι τροχοπέδη για τον εαυτό σου και τους άλλους.

Πολλοί με ρωτάνε για ποιόν λόγω δεν ανεβάζω video της δουλειάς και απαντώ «Έλα να δεις, γίνε ενεργός συμμέτοχος. Ένα video θα φτιαχτεί με τα καλύτερα από τα υλικά μου, όχι με τα ρεαλιστικά. Δεν ξέρεις να διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές. Δεν ξέρεις τι επίπτωση έχει στον σκύλο η κάθε μου δράση και πάνω απ' όλα θα έρθεις προγραμματισμένος/η για έλεγχο. »

Δεν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο αλλά για συνεργασία και επικοινωνία στην σωστή συχνότητα. Βγάλτε από το μυαλό σας ότι είστε «αρχηγοί» ότι εσείς «ελέγχετε» την «αγέλη», ότι η «ιεραρχία» και η «κυριαρχία» θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από αυτό που φοβάστε !

Όσο και να το ψάξετε πάντα θα καταλήγετε ότι ο φόβος σας είναι εκείνος που σας καθοδηγεί. Είναι σπουδαίο εργαλείο αλλά περιορισμένο.

10 λεπτά είναι ο χρόνος που χρειάζεσαι για να κάνεις reset και να αρχίσεις και πάλι.

Λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο χρειάζεσαι για την ανθρώπινη επιλογή σου.

Η απόφαση του κάθε ένα από εμάς έχει και τις ανάλογες συνέπειες για όλους μας.

Η απόφασή σου θα μας βοηθήσει ή θα μας δυσκολέψει όλους μας, τόσο στο ανθρώπινο όσο και στο ζωικό βασίλειο.

Go Green - Go E-Learning

OnlineK9University.eu

Antoine Raymond

© Canine Healing Europe, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε