Γιατί θέλουμε να είμαστε ελενκτές των σκυλιών μας ;

2016-12-11

Φίλοι μου καλησπέρα
Τον τελευταίο καιρό, γίνομαι δυστυχώς μάρτυρας ολοένα και περισσότερων περιστατικών βίας από συναδέλφους.
Στο όνομα της εκπαίδευσης υιοθετούνται προσεγγίσεις που είμαι σίγουρος ΔΕΝ θα τις δοκιμάζατε ποτέ στα παιδιά σας αλλά ούτε και στον εαυτό σας.
Φυσικά ο καθένας είναι ελεύθερος να υποστηρίζει την φιλοσοφία του, αρκεί να μην έχει επίδραση (ιδιαίτερα αρνητική) στους γύρω του (σκύλους και ανθρώπους).
Έχω μια βασική απορία την οποία την οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας: «Γιατί κάποιος να επιλέγει να χρησιμοποιεί βία στην εκπαίδευση ;»
Το ερώτημα καλείται ο καθένας από εμάς να το απαντήσει τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους γύρω του.
Καθημερινά τα κρούσματα βίας αυξάνονται στους δρόμους, στα σχολεία, στον χώρο εργασία. Και εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να προσθέσουμε το κερασάκι στην τούρτα ασκώντας την δύναμή μας στον σκύλο μας επειδή μπορούμε;
Και μην μου πει κάποιος ότι ο πνίχτης, το ηλεκτρικό κολάρο και η χειραγώγηση δεν είναι βία, διότι τότε ο ηπιότερος χαρακτηρισμός μου είναι ότι είναι «τουλάχιστον άσχετος» σε ότι κάνει και κατά συνέπεια επικίνδυνος.
Για αποφυγή παρερμηνείας δεν λέω πως η βία δεν εκπαιδεύει, αλλά γιατί να την επιλέξεις ;
Το επικίνδυνο είναι πως πολλοί από τους εκπαιδευτές χαρακτηρίζονται ως Θετικοί και πράττουν τα αντίθετα. Όχι μόνο δυσφημίζουν τους θετικούς εκπαιδευτές, αλλά δεν εκπαιδεύουν κάν τους ανθρώπους.
Φίλοι μου, ο κλάδος της εκπαίδευσης σκύλων δεν είναι κατοχυρωμένος και ο καθένας από εμάς μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του.
Εσείς θα πρέπει να ξεχωρίστε τα ξερά από τα χλωρά.
Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που εκτελούν το επάγγελμα από χόμπυ και παρουσιά-ζονται ως επαγγελματίες όταν η εργασία τους είναι διαφορετική.
Διαβάζω για ειδικούς που λύνουν προβλήματα 100% και μάλιστα δίνουν και εγγυήσεις. Δεν ξέρω, αλλά ακόμα και το ψυγείο μου που αγόρασα πρόσφατα δεν εγγυάται ότι θα δουλεύει 100% σωστά πόσο λοιπόν ένας ζωντανός οργανισμός !
Προσέξτε και κρίνετε ότι βλέπετε και ακούτε. Υποχρέωση του εκπαιδευτή είναι η εκπαίδευση πρωτίστως του ανθρώπου και στην συνέχεια του σκύλου.
Και αν σας πει κάποιος ότι η Θετική Εκπαίδευση δεν δουλεύει (γιατί και αυτό το ακούω καθημερινά) καλέστε με παρακαλώ πολύ εσείς στο τηλέφωνο και δώστε το ακουστικό στον «ακατατόπιστο» να του εξηγήσω πως σε καθημερινή βάση αυτό που κάνει είναι η υιοθέτηση των αρχών της Θετικής Εκπαίδευσης ακόμα και την ώρα που θα μου μιλάει στο τηλέφωνο !!!
Γιατί λοιπόν ; Γιατί να θέλουμε τόσο πολύ να είμαστε οι δυνατοί, οι αρχηγοί, οι πρώτοι, οι κυρίαρχοι ; Και ακόμα περισσότερο γιατί πιστεύουμε ότι και τα σκυλιά μας σκέφτονται το ίδιο ;
Ο καθένας από εμάς κατανοεί την πραγματικότητα με διαφορετικό τρόπο.
Το σωστό και το λάθος βασίζονται σε ότι έχουμε προγραμματιστεί να αντιλαμβανόμαστε και όχι σε ότι είναι πραγματικά.
Πριν από αρκετό καιρό θεωρούσα ότι έχει να κάνει με την φιλοσοφία του καθενός αν θα επιλέξει την βία ή όχι.
Όσο και αν θα σας φανεί παράξενο η λύση βρίσκεται στην ευκαιρία που δίνεται στον καθένα από εμάς να δει έξω από το πλαίσιο που του ορίζει η οικογένεια, το σχολείο, η κοινωνία που ζει και μεγαλώνει.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά και φωτεινά. Προσέχετε πολύ τι ακούτε και τι τρώτε !
Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό τώρα με την εκπαίδευση σκύλων.
Όση δεν μπορείτε να φανταστείτε. Και επειδή και πάλι σκέφτεστε μέσα στο στενό κουτάκι που μας έχουν μάθει θα σας πω το εξής και θα σας χαιρετήσω: Τι γνωρίζετε για το στάρι και το γλωσσικό φαινόμενο ; Βοηθάτε και δεθείτε με τον διπλανό σας, θα τον χρειαστείτε και θα σας χρειαστεί. Καλή αρχή και καλό καλοκαίρι σε όλους.

The CBE