ΕΡΜΗΝΕΙΑ Τι σημαίνει και πως ξεχωρίζουμε έναν Θετικό Εκπαιδευτή ;

2016-12-18

Αγαπητοί κηδεμόνες και φίλοι των σκύλων.

Τον τελευταίο καιρό έχω ερωτηθεί από πελάτες αλλά παράλληλα έχω λάβει και παράπονα για τον τρόπο χειρισμού του σκύλου τους από τον εκπαιδευτή τους, ο οποίος χαρακτήριζε τον εαυτό του ως «Θετικό Εκπαιδευτή».

Ο κουλτούρα της «Θετικής Εκπαίδευσης» δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο αλλά στην μεθοδολογία και την αυστηρή υιοθέτηση πρωτοκόλλων συμπεριφοράς ικανά να διδάξουν στον οργανισμό το ζητούμενο αποσύροντας την οποιαδήποτε χρήση βίας (σωματικής ή ψυχολογικής) προς τον εκπαιδευόμενο.

Ο Θετικός Εκπαιδευτής ΔΕΝ ακουμπά τον σκύλο σας. ΔΕΝ χρησιμοποιεί το οποιοδήποτε εργαλείο για τον σωματικό έλεγχο του σκύλου σας. ΔΕΝ χρησιμοποιεί ηλεκτρικά κολάρα, πνίχτες ή οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας. Και αν μου πείτε ότι δεν είναι βία τα παραπάνω, τότε εξηγήστε μου γιατί εφαρμόζεται ως μέσο καταστολής της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς ;

Ο κάθε κηδεμόνας οφείλει να καταλαβαίνει και να λαμβάνει την σωστή πληροφόρηση του τι, πως, πότε και γιατί γίνεται το Α και όχι το Β.

Θετικοί εκπαιδευτές ΔΕΝ είναι αυτοί που μοιράζουν λιχουδιές και χαϊδεύουν τα αυτιά του σκύλου σας και τα δικά σας. Είναι όσοι πιστοί στην άρνηση της βίας και της τιμωρίας υιοθετούν την τεχνογνωσία και τις μηχανικές της διαδικασία της μάθησης που κάθε μέρα εμπλουτίζονται, προς όφελος της αρμονίας με τον σκύλο σας.

Η εκπαίδευση και η μάθηση είναι δύο διαδικασίες που στην ιδανική περίπτωση ταυτίζονται, όμως πολλές φορές η κάθε μία λαμβάνει χώρα ανεξάρτητα από την άλλη.

Όταν ο πομπός και ο δέκτης ΔΕΝ επικοινωνούν δεν πρόκειται να μεταφερθεί το οποιοδήποτε μήνυμα.

Τα μάτια σας πάνω στον σκύλο σας και στον εκπαιδευτή.

Μην λαμβάνεται ΤΙΠΟΤΑ απριόρι, και σίγουρα μην ιοθετείτε τίποτα που δεν σας εκφράζει ή σας κάνει να νοιώθετε άβολα.

Το μοντέλο της κοινωνίας μας βασίζεται στην τιμωρία, και πολλά πράγματα έχουμε μάθει ότι έτσι γίνονται. ΟΧΙ δεν γίνονται έτσι. Μπορούν να γίνουν ΚΑΙ έτσι.

Προβληματιστείτε και ψάξτε.


The CBE